Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdcentral missade tumör

Diagnosen av en tumör försenades över ett år när läkaren i Örebro valde att inte utreda vidare. Nu har patienten avlidit. 

När en patient inte själv kan avgöra hur allvarlig en sjukdom är måste sjukvården ta ansvar, menar Socialstyrelsen.

I det här fallet hade patienten sökt för besvär för omväxlande förstoppning och diarréer på sommaren 2009. Prov visar på blod i avföringen, men det görs aldrig någon ytterligare undersökning. Någon månad senare har läkaren telefonkontakt med patienten. Symptomen har förbättrats och läkaren avskriver ytterligare utredning.

När patienten kommer tillbaka till vårdcentralen ett år senare med samma symptom en får hon en remiss till sjukhuset. Det visar sig att det handlar om en tumör i ändtarmen, och diagnosen har försenats nästan ett år. Patienten stomiopererades 2010 och avled i år.

Viktigt med remissInternt på vårdcentralen har man diskuterat händelsen och skärpt rutinerna för journaldokumentation och påpekat vikten av rektoskopiundersökningar för patienter med liknande symptom.

De åtgärder som Socialstyrelsen kräver handlar om att redovisa vårdcentralens rutiner, bland annat när det gäller remisshantering och anmälan enligt lex Maria.