Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför skiljer det två kronor på mjölken, Ica?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I Falköping får den som köper en liter mjölk betala två kronor mer än i Skövde. Varför? är frågan som insändarskribenten ställer.

Vi torde vara ganska överens om att vi, bland annat av miljöskäl, skall prioritera närproducerade livsmedel.

På mejerimarknaden är Falköpings Mejeri ett litet, välskött mejeri med nära transporter. För några år sedan, när tiderna var hårda för mjölkbönderna, betalade Falköping sina bönder betydligt bättre än multinationella Arla. Det innebar att många Arlabönder tvingades att lägga ner eller gick i konkurs.

Vår självförsörjningsgrad idag på mejeriprodukter i Sverige är oroande låg och tvingar oss att importera från länder med sämre djurhållning.

ICA pratar gärna om närproducerat. På ICA Maxi i Skövde ser man Arlamjölk för 9,50 litern medan samma Falköpingsmjölk kostar 11,50 litern. Obegripligt stor skillnad som innebär att flertalet väljer bort Falköpingsmjölken.

För den intresserade så bör man känna till att beteckningen SE 1071 visar att produkten tillverkas i Falköping. COOPs eget märke och Lidls Ängen är lågt prissatta och kommer från Falköping. ICA Maxi – det vore väldigt intressant intressant att höra hur er prispolitik på mejerivaror ser ut framöver?

Göte Gunnarsson

Skövde

Svar till Göte Gunnarsson

Tack för synpunkter och frågor, engagerade konsumenter är en stor förutsättning för att få det lokalproducerade att växa!

Att Falköpings mjölk har två kronor högre pris hos oss beror helt enkelt på att den har ett högre inköpspris. Inköpspriser är ju en affärsuppgörelse och jag kan inte avslöja för detaljerat om detta, mer än konstatera att med vår prissättning har vi lägre marginal på Falköpingsmjölken än Arla-mjölken och det är ett sätt att stötta ett lokalt mejeri.

Sen vill jag även poängtera att många bönder runtomkring och i Skövde är ”Arla-bönder” vilket gör det till en självklarhet för oss att även ha Arlas sortiment i butiken. På frågan om hur prissättningen ser ut framöver så kan jag säga att det är en evig balansgång mellan pris och utbud och vilken inriktning man har på sortimentet. Vi har gjort stora satsningar på det lokalproducerade och planerar så även i fortsättningen. När jag började i butiken för fyra år sedan fanns inte Falköpings sortiment alls på hyllorna, men nu finns det i vårt sortiment och då kan kunden själv välja vilket mejeri man vill köpa sin mjölk ifrån.

Micke Petersson

ICA-Handlare ICA MAXI Skövde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel