Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför vill ni inte stå upp för de beslut ni själva fattat?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Svar till Alex Bergström, Johan Ask och Susanne Larsson. Jag får frågan när jag avser ta de beslut som krävs för att patienterna i Skaraborg ska få vård i rätt tid?

I går Johan Ask, tog du som ledamot i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus tillsammans med undertecknad beslut om Vårdöverenskommelse 2019. Den gäller mellan styrelsen för Skaraborgs Sjukhus och Östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Där är du Susanne Larsson är presidieledamot. Denna överenskommelse reglerar verksamheten för SkaS och innebär en uppräkning med två procent.

Vid sidan om överenskommelsen skapar sjukhusetegna intäkter genom ytterligare producerad vård. Det kommer också andra inkomsterfrån regionstyrelse, Hälso- och sjukvårdsstyrelse styrda till vissa uppgifter.

Tillsammans har vi antagit en åtgärdsplan för att ha åter komma till budget i balans. Som vi i våra egna hushåll inte kan handla för mer än vi har resurser till, kan inte Skaraborgs Sjukhus överskrida sin budget. Tyvärr är det dock så att alla sjukhusen i Västra Götaland går med ungefär lika stora underskott, så vi i Skaraborg är inte unika.

Lika väl som ni socialdemokrater inser vi i grönblå situationens ansvar. Vi har i regionen tillfört 6,5 miljarder till vården utöver tidigaretillskott och satsar på åtgärder för att ge den balans som innebär att vi kan hålla vårdgarantin. Vi utbildar själva på SkaS i samverkan med Högskolan specialistsjuksköterskor för att täcka behoven. Jag kan dock inte förstå att ni kritiserar mig för att jag är glad över att SkaS har de bästa svaren i landet på den nationella patientenkäten. Det är ju för patienterna vi verkar. Skulle det vara ett tecken på bristande insikt i vårdens allvar? Det är väl snarare ett tecken på insikten om vikten av vårdens kvalitet.

Den grönblå ledningen i Västra Götalandsregionen har högt förtroende för Skaraborgs Sjukhus. Det visas inte minst i att vi av regiongemensamma resurser får göra den största ny- och ombyggnationen sedan sjukhuset kom till. Tre miljarder ersätts från Västra Götalandsregionens gemensamma resurser.

Vi har under mandatperioden lyckats behålla god verksamhet vid alla våra fyra sjukhus vilket garanterar närhet till skaraborgarna. Vi har påbörjat en god samverkan med primärvården och kommunerna, vilket kommer att ge ökade möjligheter inför framtiden att ha rätt vård på rätt plats. Akutverksamheten har genomgått en upplyftning. Alex Bergström, Johan Ask och Susanne Larsson –jag förstår vårdens allvar och gör allt jag kan för att tillgodose vårdens behov. Sluta upp med ert teaterspel vid sidan av vårdbesluten!

Ulla-Britt Hagström (L)

Ordförande för styrelsen för Skaraborgs Sjukhus

Läs var går gränsen?

Läs flera åtgärder är på gång

Läs Hagströms svar vittnar om bristande insikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel