SMHI förvarnade om att onsdagen kunde bli den varmaste dagen hittills i år. Så blev det också i Skövde, med toppnoteringen 27,9 grader. Däremot nådde man inte rekordet för datumet som ligger på 29 grader och som sattes den 30 maj 1946.

Patrik Åstemo är styrkeledare på Räddningstjänsten i Skövde, där man mäter temperaturen. Fram till i dag hade man varit uppe på noteringar mellan 26,4 och 26,9 grader. Nu blev det alltså ytterligare en grad varmare.

På Räddningstjänsten har man hittills varit förskonad från värmerelaterade olyckshändelser som exempelvis skogsbränder. Åstemo konstaterar dock att risken nu ökar för varje dag som värmen håller i sig.

– Vi håller tummarna för att det inte ska hända något, för då kan det bli riktigt stora och svåra konsekvenser nu när det blir allt torrare i naturen, säger Patrik.

Bild 1 av 8 Kjell E Larsson och Dan Gustavsson svalkar sig i skuggan när det blir för varmt i solen.

Värmen till trots, en snabb koll bland allmänheten på gator och torg visar att de flesta faktiskt inte har något emot de höga temperaturerna vi har just nu.

Dan Gustavsson och Kjell E Larsson är pensionärer och sitter vid torget och filosoferar i skuggan.

– Man får söka sig till skuggan, men mig gör det inget, konstaterar Dan.

– Värmen är inget man kan påverka, det är bara att sätta sig där det är någorlunda skugga och bara koppla av, lägger Kjelle till.

Dricker ni mycket vatten då?

– Man vet ju att man måste dricka mycket, men kunde nog dricka mer, säger Kjelle.

– Det blir mest att man dricker när man är törstig, säger Dan.

En bit bort sitter Anahit Hayrapetyan och äter en glass. För henne är nuvarande temperaturer bara njutbara.

– Det är skönt med värmen och det är inte så varmt här som i andra länder. Jag kommer från Armenien, där kan det vara uppåt 35-40 grader, så för mig är det här inga problem, säger Anahit.

Men mycket vatten dricker hon.

– Jag dricker alltid tre liter vatten varje dag efter rekommendationer från en japansk doktor. Det mår kroppen bra av, intygar Anahit.

Lovisa Sundbom, Erica Staflund och Rebecka Herin sitter på en annan bänk med nypåtagna studentmössor efter en ceremoni vid Livets brunn lite tidigare. Även de njuter av värmen och menar att man måste göra det när det oftast är kallt långa tider resten av året.

– Man ska nog uppskatta värmen mer än vad vi gör. Många tycker nog det är lite obehagligt nu, men det är egentligen skönt, säger Lovisa.

– Hellre sol än regn, och så kan man hinna bli brun innan studenten, säger Erica.

– Det är jätteskönt med värmen. Man kan vara ute och hänga med kompisar och ligga hemma och sola eller åka och bada, säger Rebecka.

En effekt som värmen får är att matlusten minskar tycker trion.

– Jag äter mer frukt än vanligt, säger Rebecka.

– Och man blir sugen på salt, som försvinner ur kroppen, tillägger Erica.

Frågan är då vart folk tar vägen som inte är kvar i staden? Till en badsjö så klart!

I Skövde är Simsjön på Billingen det närmaste vattenhålet. Sen onsdagseftermiddag var det i princip knökafullt på stranden, med människor i alla åldrar som njöt av solen och svalkande bad.

Mattias Andersson var där tillsammans med barnen Julia och Ida. Ida hängde i vattnet mest hela tiden och var mer under än över vattenytan.

– Det är bra här nu. Det brukar vara kallt i Simsjön annars, men nu är det varmare än vanligt, sa Ida.

– Vi stack hit direkt efter jobbet, man får utnyttja läget när det är så här. Det är verkligen skönt att bada en sån här dag, så man får svalka sig lite, det är viktigt, konstaterade Mattias Andersson, och talade garanterat även för resten av badgästerna vid stranden.