Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattendrag svämmar över

Det är höga vattenflöden på flera håll i Skaraborg och SMHI har utfärdat varningar. Här är några läsares bilder och berättelser.

Efter helgens regn varnar SMHI för höga vattenflöden i västra delen av Skaraborg.

Ätran pekas ut som ett av de vattendrag där flödena väntas bli stora.

Lennart Wetterstad, som äger Träbena kvarn i Solberga söder om Åsarp, säger att han öppnat luckor för att vattnet ska rinna förbi fördämningen, där han har ett vattenkraftverk med två turbiner.

Han ser inga problem med flödena i ån, men indirekt har de orsakat ett kortare driftstopp för kraftverket.

– När det blir så mycket vatten rör det upp löv från botten. De satte igen rensgallret där vattnet tas in till kraftverket, säger Lennart Wetterstad.

”Här är Ätran som blivit en sjö nedanför vår tomt i Alvared Åsarp. Kanske ska man värdera om huset nu när man blivit med sjötomt”, skojar Åsa Thim på Falköpings Tidnings Facebooksida.

För Ätran har SMHI utfärdat en klass 2-varning. Det innebär ”mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år.” Det kan uppstå översvämningar på utsatta ställen. Flödena förväntas ligga på varningsnivå under den kommande veckan, eventuellt längre.

För resten av länet har SMHI utfärdat en klass 1-varning, vilket betyder att det är höga vattenflöden och att det kan uppstå mindre översvämningar.

Läsaren Marie Falk delade med sig av en bild och filmer på översvämmade Nossan i Nossebro. Även Tidan har översvämmats på sina ställen, vilket syns på Lizette Claessons läsarbild från Fröjeredstrakten. Bilden visar en åker precis invid vägen.

Även Flian vid Biskopskvarn i Ardala har ett högt flöde, vilket läsarfilmen från Annica Wäring visar.

Håkan Anderssons bilder från Tråvad visar hur träden har fått det blött om fötterna, eller kanske rötterna.

Tisdagens prognos från SMHI visar att det blir uppehåll och kanske till och med sol under onsdagen. På torsdag väntas mer regn, vilket följs av uppehåll och solsken på fredag. På lördag väntas dock mer regn igen.