Myndigheten vill nu varna näringsidkare i hela området för verksamheten och menar att de ska vara vaksamma.

– Metoden är den samma på de flesta ställen. De köper en vara och betalar med en tusenlapp och när de sedan får tillbaka växeln säger köparen att han hellre vill ha tillbaka i euro. När butiken inte har den valutan vill de lämna tillbaka varan, konstaterar polisen.

De agerar i par och under återköpet börjar en av dem tala med expediten och samtidigt smusslar de mycket skickligt undan pengarna och sammantaget handlar det om stora belopp.

– Många av handlarna märker inte ens att de blivit av med pengar, andra är väldigt noga vid betalningen och klarar sig tack vare det, menar polisen.

Men enligt utredarna livnär sig ligan på den här typen av växlingsbedrägerier och bluffen sker väldigt snabbt. Det är helt enkelt mycket lätt att bli lurad av förövarna.

Har ni lyckats fånga dem på film med hjälp av någon övervakningskamera?

– Hittills har vi tyvärr inte fått in någon sådan film, men vi vet att de slagit till på många olika håll i Skaraborg, fortsätter polisen.

De har också konstaterat att gärningsmännen också stjäl mobiltelefoner som ligger bakom disken på samma sätt. En distraherar personen i kassan och den andra stjäl.