Det tjuvarna vill veta är om någon är hemma i bostaden eller om de kan slå till.

– Ibland ringer de på dörren och öppnar någon vill de oftast sälja något, fortsätter Johansson.

Lägger ut mynt

I andra fall flyttar de något i trädgården, ställer en sopkvast framför dörren, placerar ut en ölburk eller lägger ut olika föremål på strategiska platser. Det tidningen fått in rapporter om den senaste tiden handlar om utplacerade mynt eller cigarettpaket placerade på soptunnan.

– De är oerhört duktiga på att lokalisera om någon är bortrest, men den senaste tiden har antalet bostadsinbrott minskat ganska kraftigt. Däremot har tillslagen mot hus under byggnation ökat ordentligt, berättar polisen.

Utländska ligor

Ofta handlar det om utländska ligor.

– Polisen har tidigare flaggat för att ligor från Litauen har specialiserat sig på att stjäla maskiner och redskap, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen, Noa till ATL.

Hon uppmanar folk att vara uppmärksamma och notera okända personer som rör sig kring bostadsområden och arbetsplatser.

– Ofta har bostäderna ganska bristfälliga dörrar och fönster och det gör det lättare att ta sig in, konstaterar Tony.

Dyra verktyg

Han menar att det som arbetar med villorna ofta lämnar kvar dyra verktyg och att man bör se upp med det.

– Många har nu börjat samla ihop sin utrustning när dagen är slut och tagit med sig verktygen. På så sätt får de behålla dem, fortsätter polisen.

Tony Johansson konstaterar också att i den här typen av områden har många inte hunnit flytta in. Det gör i sin tur att grannsamverkan och liknande inte kommit igång.

Relaterat till artikeln

– Men ser man en utlandsregistrerad bil röra sig i området så ska man vara vaksam. Det kan också vara bra att skriva upp registreringsnumret.

DNA-märkning

En annan bra sak att många nu DNA-märker exempelvis verktyg, smycken och datorer. Polisen har skaffat UV-ljus i polisbilarna och det gör att man kan identifiera stöldgods på plats om man stoppar ett fordon.

– Sakerna få en unik DNA-märkning precis som vi människor har en egen kod och det är ett mycket effektivt sätt att skydda sig.

Vad ska man göra om man upplever att någon spanar på bostaden?

– Givetvis kan man ringa polisen som då gör ett eftersök i området, men ser man några sitta i en bil utanför kan man gå fram och fråga om man kan hjälpa dem med något. Ofta blir de väldigt obekväma av det, menar Tony Johansson.

Det finns många sätt att motverka de här brotten, ett är att inte bädda sängen.

— Tänk dig att du tittar in genom ett sovrumsfönster på natten och ser en välbäddad säng. Då förstår du snabbt att ingen är hemma, säger Tony Johansson.

Läs polisen vill ha hjälp av hundägare

Läs byggvaror för 150 000 stals i Stenstorp

Läs om Falköpingsinbrott