Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintertid kan vara ett minne blott – det kan hända i framtiden

Inom ett par år lär tidsskiftet fram och tillbaka försvinna.

Vintertid, eller normaltid som det egentligen heter, är snart ett minne blott.

EU har nämligen bestämt att nackdelarna med tidsskifte två gånger per år väger tyngre än fördelarna. Medlemsländerna måste dock först enas om vilken tid, sommartid eller normaltid (vintertid) som är bäst att behålla. EU-parlamentet har satt 2021 som ett rimligt datum för att länderna ska ha hunnit ta beslut, så i ett par år till behöver vi ställa om mikrovågsugnar och andra apparater.

Tidsomställningen hade från början syftet att spara elektricitet under första världskriget, fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor.

På det mer politiska planet handlar tidsomställningen numera främst om handelssvårigheter. Vilken tidszon gäller för mottagande land vid leverans exempelvis? Är där sommartid? Och vilka länder har vilket system? Vilken tid passar bäst för ett konferenssamtal över flera tidszoner?

Direktiven från EU är att det ska vara upp till varje land att välja en tid, och sedan hålla sig till den.

– Skulle jag själv föredra och gissa på den allmänna opinionen så skulle man nog vilja ha sommartid permanent, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT i somras.

Han sade samtidigt att det är viktigt att det inte blir "ett lapptäcke" med olika tider i EU.

Marcus Alexandersson/TT