Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volvoföretagen rullar på trots virusets verkningar

Coronaviruset har effekter på verksamheten för många företag, både små och stora. Volvo Cars i Skövde har dock såhär långt klarat sig bra. – Våra fabriker i Europa och USA har hittills inte påverkats nämnvärt av situationen, säger informationschef Elisabeth Kraft.

Två av länets större arbetsplatser är Volvo Cars motorfabrik i Skövde med ungefär 2 000 anställda och Volvo Group Truck Operations, Volvo GTO där det arbetar närmare 3 000 personer. Hur påverkas man av corona-smittan?

Är det många som har stannat hemma från jobbet på grund av misstänkt eller bekräftad smitta?

– Vi har inga aktuella siffror på detta men uppmanar alla anställda att stanna hemma om man är sjuk eller känner minsta symptom, och dessutom att stanna hemma tills man är symptomfri, säger Elisabeth Kraft, som är kommunikationschef vid Volvo Cars motorfabrik.

– Vi uppmanar alla medarbetare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi ser nu en ökad sjukfrånvaro som sannolikt är kopplad till detta, säger Maria Salomonsson, kommunikationschef på Volvo GTO

Har produktionen hittills påverkats av det aktuella läget med tanke på sjukdomsbilden?

– Vi har hittills ingen påverkan i vår produktion.

– Våra fabriker i Kina stod stilla under en period men nu är samtliga igång igen. Våra fabriker i Europa och USA har hittills inte påverkats nämnvärt av situationen men vi arbetar dagligen med våra leverantörer för att undvika störningar framöver, säger Elisabet Kraft.

Är det till exempel delar som ni inte får tillgång till på grund av det internationella utbrottet?

– Vi har sett en brist på vissa enstaka komponenter som dock inte är kritiska för fortsatt produktion – det kan till exempel handla om tillbehör i våra bilar och i dessa fall kan det bli aktuellt att senarelägga just de varianterna.

– Vi har hittills ingen påverkan i vår produktion, säger Maria Salomonsson.

Vad är det värsta scenariot framöver för er del?

– Det är svårt att veta hur situationen kommer att utveckla sig och det är vanskligt att spekulera i – vi fortsätter följa utvecklingen dag för dag, säger Elisabeth Kraft som också betonar att man anpassat företagets resepolicy till myndigheternas riktlinjer vilket innebär ett generellt stopp för internationella resor tills vidare.

Maria Salomonsson på Volvo GTO:

– Vi spekulerar inte i detta, utan följer situationen timme för timme och dag för dag, och arbetar aktivt för att säkra våra medarbetares hälsa och uppmanar alla att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer.