Oscar Wendt är inne på sin åttonde säsong i Bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach och är en av få svenska spelare som upprätthållit en hög nivå i en av Europas fem bästa ligor de senaste åren.

Just nu är han mitt uppe i försäsongen där laget haft läger i södra Tyskland.

– På vårt läger hade vi en kväll där vi var fem spelare, sportchef och tränare tillsammans med 400-500 fans som grillade. Då snackade jag med någon supporter som påminde om att det är åttonde säsongen. Det känns ju helt sjukt. Åtta år är lång tid och det har gått så jävla fort, säger Wendt.

– Man känner ju sig halvtysk. Man har bott här länge och båda barnen är uppvuxna här så det är klart, hade jag inte trivts bra så hade jag ju inte stannat. Men det kommer aldrig sig att Skövde är hemma.

Wendts äldsta barn har hunnit fylla fem år och pratar flytande tyska.

– Den är fläckfri. Hon rättar mig ibland, skrattar han.

– Grammatiken på tyska är skitsvår. Här ska man exempelvis säga ni till äldre personer och människor man inte känner och när jag missar det så påpekar hon det direkt.

För ett år sen förlängde Skövdesonen kontraktet fram till 2019 och vad som händer sedan vet 32-åringen inte. Han har tidigare varit tydlig med att han gärna avslutar sin karriär i IFK Göteborg – klubben där proffslivet tog fart på allvar för ett drygt decennium sedan.

Sedan dess har Wendt haft en fin karriär med spel i danska storklubben, tyska ligan och landslaget – ett kapitel som 32-åringen själv avslutade i mars 2017.

Den svenska VM-succén följde han från soffan.

Kände du inte lite sug att vara med, även om du själv valde att lägga av?

– Hade jag själv inte valt det så hade det nog varit det. Nu var det lika kul för mig att titta som när man var liten grabb och bara kunde drömma om det. Jag kände att jag var jätteklar med landslaget och det är jag fortfarande. Det var inget förhastat beslut jag tog i affekt. Det hade vuxit fram relativt länge så jag kände bara att min tid var över. Efter samtalet med Janne (Andersson) så har jag inte tänkt en sekund på landslaget.

Efter Tysklandsmatchen fick Jimmy Durmaz ta emot en hatstorm på sociala medier efter att ha orsakat en frispark som tyskarna kunde avgöra på. En bekant situation för Oscar Wendt som 2011 olyckligt orsakade en straff och ett baklängesmål i en EM-kvalmatch mot Ungern.

– Det som skiljer Jimmys fall med mitt så var det att jag fick kritik som hade med fotboll att göra. Visst, jag fick idiotkommentarer då också, men då handlade det om min insats. Men för Jimmy saknade hatet proportioner. Det gick långt över gränsen och det är det som gör att hela grejen är sjuk. Folk blandade in ursprung, hudfärg och familj. Det här var på en helt annan nivå, säger Oscar som direkt efter matchen hörde av sig till vännen Durmaz.

– Jag ville bara visa mitt stöd.

Vad skrev du?

– Att han är kung och chef. Han vet. Samtidigt är Jimmy hårdhudad och vet vad som är rätt och fel.

Wendt låter uppriktigt upprörd när han pratar om den uppmärksammade händelsen.

– I fotboll kan det vara så att du på måndag är mest älskad av alla och på tisdag morgon kan du vara den mest hatade och sämst i världen. Vi är vana vid det. Det är en del av spelet och vår värld. Men för Jimmys del. De här jävla nötterna som snackar...

– Det är skitlätt att vara kaxig bakom ett tangentbord. Hade varit kul att se hur många av dem som hade vågat säga det i ansiktet. Folk är för fega. Som fotbollsspelare kan man ta kritik, men när det blir personligt så har det gått en bra bit över gränsen. Som tur är finns det fina människor som har lite innanför pannbenet och de människorna visade att den goda sidan är bra mycket större och starkare.

Spel med "Baggio"?

Skövdefotbollen har de senaste åren fått iväg flera spelare till Superettan och allsvenskan. Senast att bli klar för en allsvensk klubb är Sargon "Baggio" Abraham som ska till Wendts gamla klubb IFK Göteborg nästa säsong.

– Jag har känt "Baggio" och hans bröder, kusiner och farbröder sen han var liten. Jag har förresten aldrig sagt Sargon, han är "Baggio" för mig. Han har alltid varit väldigt duktig men tyvärr spelade han ju i Skövde AIK en sväng. Det får man väl ta, alla är inte perfekta, skrattar Wendt vars moderklubb är IFK Skövde.

Med hjälp av landslagsstjärnan och bästa vännen Ola Toivonen, som är från Degerfors, har Wendt haft koll på "Baggios" framfart i Degerfors.

– Och nu har jag hört ett bra tag att han var på väg till Blåvitt så det kom inte som en överraskning. Jag är skitglad för hans skull. En vänsterfotad Skövdepôjk i Blåvitt kan bara sluta med succé.

Wendt öppnar upp för att eventuellt spela med Abraham i framtiden.

– Det är ju favoritklubben och vem vet, kanske kan vi en dag få chansen att spela ihop.

Kan det vara så att du är på väg hem?

– Jag ska inte säga för mycket för i den här branschen vet man aldrig. Men vi ska flytta hem till Sverige någon gång och ska jag spela i Sverige så är det bra Blåvitt som gäller. Jag har alltid haft en önskan om att få avsluta karriären där. Om det blir så eller inte är svårt att säga, men det är en önskan.

– Så som det känns just nu så är det jättebra i Tyskland. Det är ingen stress. Sen händer det så mycket saker och barnen växer. Men så länge kroppen håller så vill jag spela fotboll på så hög nivå som möjligt.

Wendt har nu dragit igång försäsongen med bland andra de schweiziska lagkamraterna Yann Sommer, Denis Zackaria och Josip Drmic som ju fanns med i den schweiziska VM-truppen.

Har det häcklats något?

– Jag behövde inte häckla för dom ville typ inte hälsa på mig när dom kom tillbaka. På skoj, så klart. För de hade fått höra det redan.

Jaså?

– Ja, jag skrev till dom två sekunder efter att vi hade slagit ut dom.

Låter nästan lite taskigt?

– Äh, det är bara kul, skrattar Wendt.

LÄS OCKSÅ: Sargon Abraham om flytten till IFK Göteborg