Falköpings Tidning

Annons

Björnar

Björnen är Sveriges största rovdjur. Den skandinaviska brunbjörnen varierar mycket i storlek och färg. Pälsen är tjock och färgen varierar från ljusbrun till nästan svart. Björnen har en skarp hörsel, men troligen lite sämre syn än människan. De kan röra sig över stora områden på ett dygn. En björn är mycket snabb på kortare sträckor, upp mot 65-70 km/timme. Björnar är även duktiga klättrare och goda simmare. Björnens diet varierar under året. På våren äter björnen det som står till buds. Normalt blir det mycket myror, gräs och örter. Senare under försommaren drygas dieten ut med älgkalv. Under hösten äter björnen nästan uteslutande bär, mest kråkbär och blåbär. (Källa: skansen.se)